Psykologinen turvallisuus – ihminen parhaimmillaan!

Psykologinen turvallisuus – ihminen parhaimmillaan!

Me suoriudumme parhaiten tiimissä, jossa meidät hyväksytään sellaisena kuin olemme. Esihenkilö- korosta erilaisuuden voimaa, se on mahdollisuus, ei uhka! Työntekijä – katso lempeillä silmillä erilaisuutta.

Sinä opit eniten juuri siltä erilaiselta ihmiseltä; oli sitten kyseessä erilainen tapa tehdä töitä, arvomaailma, eri ikä, sukupuoli, koulutustausta tai kulttuuri. Ajattele että se ns. ”hankala” ihminen on asetettu eteesi, jotta sinusta tulisi parempi ihminen. Kun ajattelet näin, yhteistyö alkaa sujua. Ennakkoluulot ovat vuorovaikutuksen suurin este.

Jos ihminen kokee, ettei häntä hyväksytä, hän pelkää, eikä uskalla tuoda ideoitaan esille.

Ihminen on pelon vallassa, koska ei halua epäonnistua, joka aiheuttaisi häpeän tunteen. Pelokas ihminen ei ole luova, eikä suoriudu työssään. Kaikki energia menee itsensä kontrollointiin.

Palaute, kehu, hyvä työ ilmapiiri ja kannustava esihenkilötyö on psykologisen turvallisuuden tukipilarit. Aktiivisesti kommunikoivassa tiimissä ihmiset kokevat osallisuutta, yhteisöllisyyttä: ”minä olen tärkeä”- tunnetta.

Kun pelaamme mestareiden liigaa kaikki pelaavat pelikentällä, ei ole vilttiketjua.

Psykologisesti turvallisessa tiimissä saadaan aikaan tuloksia, koska kaikki pistävät itsensä täysillä peliin. Osaaminen on maksimaalisesti käytössä. Esihenkilö tukee ja kannustaa – sinusta on mihin vaan! Sitä tukea ei voi kukaan ottaa sinulta pois!

Turvallisessa tiimissä Ihmiset voivat hyvin eikä henkinen kuorma ole lastina.

Ihminen oppii turvallisessa tiimissä koko ajan, koska ei ole pelkoa, että hänet hylätään jos epäonnistuu. Yhteiset onnistumiset luovat vahvan itseluottamuksen, jota tarvitaan työelämässä, varsinkin muutoksissa.

TOP 3

  • Luokaa heimo – anna esihenkilö ihmisten kukoistaa!
  • Ole tsemppari työkaveri, kannusta, älä latista!
  • Älä koe kateutta jos toinen onnistuu, vaan nauti siitä ikään kuin se olla myös sinun ansioita.

Teen aiheesta puheenvuoroja, valmennuksia. Ota yhteyttä: helka@helkapirinen, www.helkapirinen.fi